Bebeklerde sindirim sorunları

13-08-2021 14:38
Bebeklerde sindirim sorunları

"İkince beyin bağırsak” sloganını birçok yerde okumuşsunuzdur. Peki neden? Sindirim sistemimiz beslenmemizden alabileceğimiz tüm faydaların ya da zararların işlendiği yer. Bu nedenledir ki biz ne kadar iyi bakarsak o kadar bize dönüşü olumlu olur. Mutluluk hormonun asıl salgılandığı alan olmasının sonucu olarak da günlük konforumuzu da sağlamaktadır.

Bebekler doğduğunda sindirim sistemleri gelişimi devam eder. Doğduklarında birçok sindirim sorunu yaşarlar. Bu normaldir.

0-6 ay boyunca anne sütü ile beslenirken, sindirim sistemi gelişime devam eder. Bu dönemde bebekte herhangi bir huzursuzluk, kabızlık, ishal ya da dışardan görülebilen etkiler görülürse mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu dönemde annenin yediği besinlerden etkilenebilir ve doktor önerisiyle annenin beslenmesi düzenlenebilir.

Sindirim sistemi gelişemeye devam ettiği için, ekgıda sürecine de 6.aydan önce başlamak doğru değildir. Sindirim sistemi tam gelişmediği için hem sindirim sistemini fazladan yorduğu için hem de mide kapasitende anne sütünden rol çaldığı için gelişme sürecinde farklı sorunlar görülebilir.

6.ayda ekgıdaya geçişle beraber sindirim sitemi yeni bir döneme başlar. Bir adaptasyon süreci yaşanması normaldir. Bazı bebeklerde bu durum kabızlık olarak da görülebilir. "3 gün kuralı” uyguladıkça organik sebze /meyveleri çeşitlendirmek, yemekten sonra az da olsa bir çay kaşığı kadar su teklif etmek, yemeklerine biraz zeytinyağı eklemek bu süreci daha raht geçirmesini sağlayabilir. Ancak bu durum çok uzun sürüyorsa mutlaka doktoruyla paylaşılmalı. Ekgıda serüveninde ilerledikçe mutlaka farklı ekgıda tariflerinden faydalanarak yemekleri çeşitlendirmeliyiz. Hep aynı tip ya da çeşidi kullanırsak yine aynı şekilde sindirim sorunlarıyla karşılaşılabilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.