Bebeğim ne zaman ekgıdaya başlayabilir?

13-08-2021 13:57
Bebeğim ne zaman ekgıdaya başlayabilir?

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi ilk ay sadece anne sütü, gerekirse doktor yönlendirmesiyle formül mamayla devam edilmeli. Bu dönemde bebeğimizin tek ihtiyacı budur. Prematüre ve özel bir durum olmadıkça , doktorunuzun önerisiyle aşağıdaki durumlar sağlandığında ekgıda dönemine 6.ay itibariyle geçilebilir :

1. Bebeğimiz dik oturabiliyor mu? Yaklaşık olarak 6 aylıkken dik oturmaya başlayabilir. Eğer bu durum daha geç ya da daha erken gerçekleşirse de doktorunuz aksini söylemediği sürece sorun değildir. Her bebeğin süreci farklı olabilir. Bebeğin ekgıda döneminde dik oturması yemek borusunun ve nefes borusunun dik durmasına ve bu şekilde olası tehlikelerin gerçekleşmemsi için gereklidir.

2. Dilli dışarı doğru itme refleksi geriledi mi? Bebekler yaşamlarının ilk aylarında sadece anne sütü ile beslendikleri için, sütün akışını kontrol etmek, fazlasını ağızlarından atabilmek için dilleriyle öne itme refleksi gerçekleştirirler. Bu şekilde kendilerini hem korur hem de süte ulaşmak için dilleriyle yollarını bulurlar. Ancak ekgıda dönemine geçildiğinde bu refleks gerilememişse, sunduğunuz gıdaları da öne doğru itip, beslenmeyi reddedebilirler. Bu nedenle bu refleksin gerilemesi önemlidir.

3. Yemeğe istekli mi? Bebeğiniz, siz yemek yerken elinizdeki ya da masadaki yiyeceklere ilgi gösteriyor mu? Bu hem onun algısının ilerlemiş olmasından hem de yiyeceklere olan ilgisinin artmasından gelmektedir. Eğer heyecanlanmaya başlamışsa, çevresindeki nesleri kavrayıp ağzına götürmeye çalışıyorsa ekgıda dönemi için de bir o kadar isteklidir ve keşfetmeye hazırdır!


Ekgıdaya geçerken dikkat edilmesi gerekenler:

· Mutlaka beraber sofraya oturun. O da siz yemek yerken izlesin ve meraklansın. Sizi gördükçe o da aynı şekilde heyecanlanıp, yemeğe ilgi gösterecektir.

· Ekgıda sunulacağı saatler doğru planlanmalı. Eğer karnı tok olursa, yorgun olursa ya da uykusu olursa huzursuz olabilir ve ekgıdaya yönelmeyebilir.

· İlk başlarda kaşığı ağzını götürmekte zorlanacaktır. Bu çok normaldir. Tadımını yaptırdığınız meyve ya da sebzenin buharda haşlanmış haliyle önüne koyup, sizin yedirdiğiniz yemeği de eliyle hissetmesini sağlayabilirsiniz.

· Bebeğinize ve size en uygun "beslenme yöntemini” seçin . Özellikle sizin de yönteme uygun olmanız, ekgıdaya geçerken stres ve kaygı seviyenizi daha kolay kontrol etmenizi sağlayacaktır. 



 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.