Bebeğim çok iştahsız!

13-08-2021 14:16
Bebeğim çok iştahsız!

Bebeklerin de her insanda olduğu gibi iştahlarında dalgalanmalar olabilir. Özellikle hayatlarının ilk yılında, büyük değişimler yaşamaktadırlar. İlk defa katı gıdaya geçiş, ilk dişler, büyüme atakları… Daha da sayabiliriz. Bu nedenle odaklarının farklılaşması da çok normaldir.

6. ay ile beraber ek gıda sürecine başlarken iyi bir başlangıç yapmak çok önemlidir. Bebeğinizin bu döneme hazır olması kadar sizin de hazır olmanız gerekmektedir. Genellikle 6.ayda bu serüvene başlarken anneler bilinmeyen bir yolculuğa başladıklarını düşünür ve kaygı duyarlar. Acaba bebeğim yiyecek mi? Acaba sevecek mi? Acaba doğru mu yapıyorum? Gibi daha onlarca soru aklımızdan geçer. Öksürdü boğuluyor mu? Ağzından çıkardı , acaba sevmedi mi? Bunun gibi tüm soruları unutup, sürece ne kadar güzel bir dönemin başladığını düşünerek girmeliyiz.

Anneler olarak biz ne kadar rahat ve mutlu olursak bebeğimiz de bizde bu dönemi bu şekilde algılayıp rahat karşılayacaktır.

Bir sebze ya da meyveyi deneyip sevmezse, hemen kara listeye almayalım. Öncelikle bu konuda onunla inatlaşmaya girilmemeli. Gerekli vitamin ve mineralleri alabilmesi için anne bu konuda bazen ısrarcı olabiliyor. Ancak ısrarcı olmak bebeğin yemeğe olan bakışını olumsuz yönde etkileyebilir ve arası giderek açılabilir. Bir süre sonra sevdiği yemekleri de reddetmeye başlayabilir. Bu duruma gelmeden bebeğin yemekle olan bağını olumlu yönde güçlendirmeliyiz.

Bebeğe bakım veren kişiler, anne, baba, anneanne,babaanne ya da bakıcı, bu konuda rol model olmalıdır. Eğer bu kişilerden biri yemek konusunda seçici ise, bebeği de yanlış yönlendirebilir.

Yemek dışındaki fiziki şartlar doğru sağlanmalı. Eğer bebek yemek masasında konforlu ve mutlu değilse bu da onu olumsuz etkiler. Yemek öncesinde oynadığı oyundan ya da odaklandığı herhangi bir konudan aniden koparılıp, yemeğe geçirilmesi de onun aklının. Bir önceki aktivitede kalmasına neden olur ve yemeğe odaklanamaz.

Mümkün olduğunca yemek hazırlanırken ve masaya geçişte bebeğe de bilgi verilmeli ve zihin olarak öncesinde hazırlanması sağlanmalıdır. Bu nedenle öncelikle onu sözel şekilde hazırlayın "Birazdan yemek yiyeceğiz” gibi, oyun aktivitesini ona göre ayarlamasını sağlamış olacaksınız, bu şekilde suç da sizden kalkacaktır, artık yemek masasında daha haklı olabileceksiniz.

Eğer hala belli bir organik besini reddediyorsa bir süre sonra tekrar sunalım. Hatta farklı formlarda hazırlayabiliriz. Örnek olarak organik brokoliyi sevmediyse, organik brokoliyi buharda haşlayıp ezdikten sonra pankeke çevirip, kahvaltıda sunabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.