1 Yaşından Önce Yasak Olan Gıdalar

13-08-2021 14:23
1 Yaşından Önce Yasak Olan Gıdalar

Ekgıdaya başlarken mutlaka "3 gün kuralı” uygulanmalıdır. Bunun sebebi, bebeğin hala gelişmekte olan sindirim sisteminin nelere hassas olduğunu anlamaktır. Vücut kütle ağırlıkları daha az olduğu için, mutlaka bu denemeler küçük porsiyonlarda olmalıdır. Örnek olarak, ekgıda sürecine organik patates ile başlayacaksanız, buharda haşladıktan sonra ilk küçük çay kaşığıyla bir sonraki günler biraz daha artırarak 3 gün boyunca denemelisiniz. Eğer bu 3 gün boyunca herhangi bir olağan dışı durum gözlemlemiyorsanız organik patates bebeğiniz için güvenlidir. Diğer sebzeleri denemeye geçebilirsiniz. Ancak bu süreçte herhangi bir huzursuzluk, deride kızarma, kusma vb gibi tepkiler veriyorsa, organik patates bebeğiniz için alerjik olabilir. Tüm bu organik meyve ve sebzeleri bu şekilde 3 gün deneyerek bebeğiniz için güvenilir olduğunu tespit ettikten sonra ekgıda sürecinde ilerleyebilirsiniz.

Alerji kontrolü için sadece bu kadar yeterli mi? Hayır. 1 yaşına kadar deneme bile yapmanızın uygun olmadığı ürünler var. Bunlar nelerdir?

Sofra tuzu:

İlk 6 ay bebeğiniz anne sütünden ihtiyacı olan tuzu almaktadır. 6 ay sonrasında ekgıda süreci ile beraber organik sebzelerin içinde bulunan doğal tuz oranından da ihtiyacını karşılamaktadır. Bunların dışında sofra tuzu takviyesi yapmak , bebeğinizin su kaybetmesine ve en önemlisi böbreklerinin fazladan yorulmasına sebep olur. Böbreklerine fazla katı yük yüklendiğinde ileri yaşlarında farklı sorunlarla karşılaşabilir.

Bal

Bal hem yetişkinler için de bazı durumlarda alerjik olabilmektedir. Ancak bebekler için asıl risk clostridium botulinum adı verilen bakteridir. Arılar bal yaparken bu bakteriyi de toplarlar. Yetişkinler gelişmiş sindirim sitemleriyle, mide asidini kullanarak bu bakteriyi eritebilirler. Fakat bebeklerin mide asidi çok zayıf olduğu için bu bakteriyle baş edemezler.

Sofra Şekeri

Sofra şekeri, herkes için risk oluştururken bebekler için daha tehlikelidir. İlk 1000 gün yeme alışkanlığı oluşturduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle bu dönemde hele ki sofra şekeriyle tanışması durumda obezite gibi kronik hastalıkların çoğu ortaya çıkmaktadır.

İnek Sütü

2 yaşına kadar bebekler için en uygunu anne sütüdür. Bunun dışında 0-1 yaş arasında inek sütü vermek uygun değildir. İnek sütü bebeklere uygun içerikte değildir. Bebeğin gelişim döneminde folik asit ve demir değerini karşılamaz. Bu nedenle anemiye sebep olabilir.

Bazı Meyve Sebzeler

6-9. aylar tadım ayları olduğunu vurgulamıştık. Bu dönemde daha güvenli gıdalardan yola çıkarak organik besinlerin alerjik olup olmadığını tek tek deniyoruz. Ancak bazı organik meyve sebzeler, örnek olarak kırmızı meyveler, patlıcan gibi riskli grupta yer almaktadır. Doktorunuzun yönlendirmesiyle bu ürünler denenebilir, ancak ailede ya da bebekte farklı gıdalara alerji saptandıysa bu ürünlerde temkinli olmakta fayda var.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.